Alhoewel er wel meer verzekeringen zijn die van groot belang zijn, denk aan je brandverzekering of een goede verzekering bij gemaakte of opgelopen schade, is je zorgverzekering toch wel één van de meest belangrijke die je af moet sluiten. Maar waarom eigenlijk?

Het is wettelijk verplicht

Een heel belangrijke reden waarom een zorgverzekering afsluiten zo belangrijk is, is dat je het wettelijk verplicht bent. Wat je daar ook van vindt, iedere volwassen Nederlander is simpelweg verplicht om zich in ieder geval via de basisverzekering te laten verzekeren. De dekking van dit basispakket is voor iedereen gelijk, zodat iedereen in ieder geval dezelfde, meest elementaire zorgkosten vergoed krijgt. Deze wettelijke regeling ontlopen is geen optie, hij vormt de basis van ons zorgstelsel. 

Zorgkosten zijn nu eenmaal hoog

Goed, onder een zorgverzekering kom je niet uit, dus eigenlijk hoef je niet eens nog meer redenen te horen waarom je er eentje af moet sluiten. Toch geven we ze je wel, want het is altijd fijn om te weten waarom een bepaalde regeling er is.

Die zorgverzekering, die is niet voor niets verplicht. We maken in ons leven namelijk allemaal medische kosten. Niet allemaal even veel, en niet ieder jaar opnieuw, maar er is niemand die nooit bij een dokter, tandarts of fysiotherapeut komt, of nooit een beroep hoeft te doen op kraamzorg, wijkverpleging of een ambulance nodig heeft. Doordat je deze kosten bijna altijd vergoed krijgt, zeker als je een aanvullende zorgverzekering hebt lopen, heb je vaak niet in de gaten hoe hoog ze eigenlijk zijn. Maar dat zijn ze zeker! De zorg is nu eenmaal niet gratis. Je niet verzekeren zou betekenen dat je na een bezoekje aan een medisch hulpverlener een gepeperde rekening thuis kan verwachten. Eentje die je misschien niet kunt betalen, of die zo hoog is dat je een volgende keer wanneer je klachten hebt toch maar niet naar een arts gaat. Dat soort situaties worden met verzekeringen voorkomen. Met een betaalbaar vast bedrag per maand ben je verzekerd van goede zorg wanneer je deze nodig hebt, zonder bang te zijn voor de rekening.

Je weet nooit wanneer je ziek wordt

Ben je al jaren achter elkaar niet bij een dokter of in een ziekenhuis geweest, heb je nooit een fysiotherapeut nodig, en kom je bij de tandarts alleen voor een jaarlijkse controle? Dan kan die maandelijkse premie van je zorgverzekering wel eens overbodig aanvoelen. Je betaalt meer dan dat je per jaar verbruikt, dat is toch zonde?

Het idee achter een verzekering is dat je soms inderdaad zal betalen terwijl je geen kosten maakt. Wanneer je deze wel zal maken, valt tenslotte niet te voorspellen; een ziekte komt altijd onverwacht. Je betaalt je premie iedere maand zodat je zeker weet dat je wanneer je wél medische hulp nodig is, wanneer dat ook is, geen zorgen hoeft te hebben over de kosten.

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen