Iedereen die wil de zorg ontvangen die hij of zij nodig heeft. Een passende zorgverzekering helpt bij het verkrijgen van de juiste zorg. Met het verrichten van nodige research kan je flink op je premie besparen. Bijvoorbeeld door te kiezen voor een maximum eigen risico of een naturapolis. Ook een zorgverzekering afsluiten die aan jouw zorgwensen voldoet? Volg deze drie stappen, vergelijk dekkingen en vind de ideale zorgverzekeraar.
1. Bepaal het eigen risico
Het eigen risico is een verplicht bedrag dat je moet betalen als je kosten maakt voor zorg uit de basisverzekering. Anno 2022 is het minimum eigen risico vastgesteld op €385. Als je verwacht veel zorgkosten te maken doe je er verstandig aan om dit bedrag ook vast te stellen binnen je zorgverzekering. Ben je over het algemeen gezond en ga je ervan uit komend jaar weinig tot geen zorg nodig te hebben? Dan kun je overwegen het eigen risico te verhogen tot een maximum van €885. In ruil hiervoor ontvang je korting op je premie. De hoogte hiervan verschilt per zorgverzekeraar.
2. Kies een type polis
Een naturapolis, restitutiepolis of een gecombineerde variant? Het type polis dat je kiest heeft invloed op het ontvangen van zorg. Zo kun je bij een naturapolis alleen kiezen voor zorgverleners die een contract hebben met je zorgverzekeraar. Wie toch besluit naar een niet-gecontracteerde arts of behandelaar te gaan, moet een deel van de rekening zelf betalen. Dit is niet het geval bij een restitutiepolis. Hier ontvang je een volledige vergoeding en heb je meer keuze uit zorgaanbieders. Een restitutiepolis is wel duurder dan een naturapolis. Daarnaast heb je een combinatiepolis. Bij dit type polis heb je bij sommige zorgsoorten recht op zorg en bij andere zorgsoorten recht op vergoeding.
3. Selecteer aanvullende dekkingen
Iedereen heeft behoefte aan andere zorg. De een heeft vaker een bezoek aan de tandarts nodig, de ander gaat om de week naar de fysio. Daarom bieden verzekeraars naast een basisverzekering ook verschillende aanvullende dekkingen aan. Voordat je een aanvullende dekking afsluit is het slim om een rekensom te maken van de verwachte kosten. Liggen deze hoger dan de kosten voor de aanvullende premie? Dan is een aanvullende dekking wellicht de beste optie. Let wel goed op de hoogte van de vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Deze kunnen per zorgverzekeraar verschillen. Houd er rekening mee dat zorgverzekeraars aanvragen voor aanvullende dekkingen mogen weigeren.